2013年9月17日 星期二

告別yahoo blog


是不是所有東西都會有個限期?

自從2006年8月尾,我的第一篇yahoo blog面世後,博文協助我記下了不少值得回味的心情和旅程,和yahoo blog一起走過了七年多的歲月,實在感到萬分不捨!


沒有將原blog搬到這裡,部份舊文將留在家中硬盤,久不久打開來回味當年心情。這兒只保留較新的文章及2007年以後全部的旅遊博文。


下記述被yahoo編輯垂青,選中了當人氣推介的數篇博文,順道推介予新blog友認識這位愛旅遊的金星小姐--Venus



「挪威--實現極光夢(六)極光團」網誌成為了Editor's Pick,佔據了2012年5月23至29日yahoo blog首頁的最大版面(見上圖)。


同一篇博文再次於2013年8月1日成為人氣推介,原來也是最後一次的人氣推介,感謝編輯選中了我陪伴yahoo blog和各位bloggers走到yahoo blog年代的終結。


希望我們會於另一個平台再次相遇!




截至今天--9月17日,博文仍放在同一位置,相信會一直走到12月26日yahoo blog關閉服務吧!對於yahoo突然的商業決定,沒有恨意,除了徬徨,有著更多的不捨吧!




到「挪威--實現極光夢(六)極光團」的網誌連結,至今瀏覽人數達四萬零四百多。
http://blog.yahoo.com/lau-venus/articles/570689

新網址:http://venushk.blogspot.hk/2012/05/blog-post.html


我的網誌首見於Yahoo Blog版面是在2012年4月25日, 見下圖,佔據了今日人氣話題歐洲之旅的一角, 被推介的網誌是「英國、瑞典、芬蘭之旅--芬蘭篇」,見連結,至今累積瀏覽數字為五千一百多。
http://blog.yahoo.com/lau-venus/articles/561601

新網址: http://venushk.blogspot.hk/2012/03/helsinki-silja-cruise-stockholm_31.html


5月9日至5月15日佔了今日人氣話題遊歷遍天下小篇幅的是挪威--實現極光夢(五)續特羅姆瑟Tromso篇」, 累積瀏覽至今達六千八百多次,見下方連結
http://blog.yahoo.com/lau-venus/articles/569581

新網址:http://venushk.blogspot.hk/2012/05/tromso_7.html



在5月16日和5月30日, 分別有兩次打進了"今日人氣Blogger"的十大, 進佔第三位和第四位!





2012年7月尾,「北歐、格陵蘭閒蕩--格陵蘭篇(四)」當了遊歷遍天下的人氣推介,至今有三千八百多次點擊。
http://blog.yahoo.com/_J3IXT3NKJCKE5NS3DI653BSE5E/articles/22481

新網址:http://venushk.blogspot.hk/2010/08/blog-post_1953.html




然後是2012年8月尾的「日本關西八天自由遊-大阪(美食篇」,至今有一萬六千五百多次瀏覽。
http://blog.yahoo.com/_J3IXT3NKJCKE5NS3DI653BSE5E/articles/610619

新網址:http://venushk.blogspot.hk/2012/08/le-comptoir-de-benoit_21.html




再次感謝Yahoo編輯的垂青和Blog友們的支持!

告別yahoo blog了!


到「Venus遊世界」總目錄


您可能會對以下博文感興趣:

紐約
紐約2015
黃金瀑布
冰島金環2013
加納利群島
加納利群島2014
bicester village
最愛Outlet-Bicester Village


30 則留言:

  1. 你很叻啊!常常入到精選!
    [版主回覆06/11/2013 11:50:28]多謝編輯同blog友支持, 不過.....慚愧......已經好耐冇入lu

    回覆刪除
  2. Venus, 我就是在 Y.Blog 的 人氣推介版認識你的。

    回覆刪除
    回覆
    1. 係呀, 真係每星期會click上去睇下, 睇有冇文章o岩睇, 係一個認識有共同興趣的blog友的好地方 :)

      刪除
  3. 回覆
    1. 完全有同感, 第一次寫blog就o係yahoo, 感情係唔同d
      就算yahoo之前個維護唔掂, 仍然有個慣性係用佢, 真係唔捨得 :(

      刪除
  4. 可惜我找不到 Google Blogger 有人氣推介的版面!

    回覆刪除
    回覆
    1. 係呀, 冇呀, 今次有咁多yahoo blogger走左過o黎, 希望遲d會有啦

      刪除
  5. 哈哈!
    我同妳咁上下時間上blog
    Yahoo blog 其實幾好,好自由度高,乜嘢都可以講,
    有好多同道blog,大家喺網路成知記,
    有好多人和事,大家分享
    一個社區拆,各散東西
    7年每曰...交流
    再在新區再聚
    重新開始

    回覆刪除
    回覆
    1. 唔係呀, 您上先架, 記唔記得我仲走過您個blog度話希望有朝一日上到人氣呢, 所以您係大大大師兄呀!!!!!!! :)

      刪除
    2. 真係走散晒, 呢度又未係用得熟, 有d想+追蹤o既blog友, 發覺係加唔到 :(

      刪除
    3. 喺呀!唔記得!

      妳寫得出色好多,我好鬼懶,上得好慢
      而家都未用熟!
      我都希望同舊blog友再分享

      刪除
    4. 多謝晒呀, 都祝您中秋節快樂呀 :)
      唔好客氣呀, 您都寫得好好, 唔好o既文係吸引唔到我睇架 ;)
      我諗有排適應呀, blog呢邊還好, 大體上應付得到, o個個乜鬼google+都未有時間搞清係乜

      刪除
  6. Can U tell me how to add the flag counter?

    回覆刪除
    回覆
    1. 您去flagcounter.com度開個acc就得架喇,仲可以tailor made大細, 國家數目同顏色等等 ;)

      刪除
  7. 因為搬blog, 睇番好多舊post, 真係好多回憶呢。

    回覆刪除
  8. 當真係戰績輝煌~~~~~~原來你去過格陵蘭?!?!?!我要去睇睇先~~~~~~~~

    回覆刪除
    回覆
    1. 其實只係得幾次咋, 唔算係輝煌 :)
      上次去完冰島之後, 覺得景色好靚, 於是一年後就去格陵蘭, 往後都不斷去北歐, 好喜歡o個種靜謐悠閒o既感覺, 世上唔知仲有咩地方可以正得過北歐, 真係超like

      刪除
    2. 我同意呀~~北歐我都好鐘意~~不過之前去丹麥芬蘭挪威哥d係跟團...希望有一次會自由行~~~睇埋極光就最好啦~~~

      刪除
  9. hi, my new blog
    http://kwingchi.blogspot.hk/

    回覆刪除
  10. 我想問你搬BLOG D 相點搬?

    回覆刪除
    回覆
    1. 我係參考呢篇教學架, 您睇睇o岩唔o岩用 :)
      http://tonynkaren.blogspot.ca/2013/09/yahoo-blog.html

      刪除
    2. thanks !!
      btw, blogger 回覆無EMAIL ALERT...

      刪除
    3. 係呀, 冇架, 要自己按入去"留言"度睇 >.<

      刪除
  11. 回覆
    1. 小t, 多謝晒呀, 好在仲趕得切祝妳中秋節快樂 ;)

      刪除